Почеток МАГАЗИН - ЗАНИМЛИВОСТИДва вида пијалоци што треба да ги избегнуваме наутро бидејќи го зголемуваат шеќерот и предизвикуваат воспаление

Два вида пијалоци што треба да ги избегнуваме наутро бидејќи го зголемуваат шеќерот и предизвикуваат воспаление

Локално мк
0 коментари
A+A-
Ресетирај

Утрото е време кога на телото му е потребен нежен почеток на денот – рамнотежа на енергијата, стабилно ниво на шеќер во крвта и што е можно помало оптоварување на варењето. Но, некои навики што изгледаат безопасни всушност можат да стимулираат воспалителни процеси и да предизвикаат ненадеен скок на шеќерот. Според мислењата на разни експерти, одредени видови пијалоци што многумина редовно ги консумираат веднаш по будењето можеби не се најдобриот избор за здрав почеток на денот.

Газирани овошни сокови

Купените овошни сокови, дури и оние со ознака „100% природни“, содржат големи количини природни и додадени шеќери, но речиси и да нема влакна. Различни нутриционисти предупредуваат дека консумирањето на вакви сокови на празен стомак може да предизвика ненадеен скок на гликозата во крвта, што става дополнителен товар на телото наутро, кога е почувствително на шеќер. Наместо да обезбедат стабилна енергија, ваквите пијалоци често резултираат со краткотрајно чувство на возбуда, проследено со ненадеен пад и замор.

Дневното консумирање на вакви пијалоци може да предизвика и хронично ниско ниво на воспаление во телото. Затоа, подобро е да се изберат пијалоци кои не содржат рафиниран шеќер и кои не го нарушуваат балансот на шеќерот во крвта – како што се билен чај, топла вода со лимон или обична вода. На овој начин, се поддржува подобро варење и има помал ризик од осцилации на енергија во текот на денот.

Кафе со разни ароми и додатоци

Иако црното кафе без додатоци е сосема прифатливо, проблемот се јавува кога додаваме големи количини шеќер и други додатоци во шолјата. Ваквите кафиња можат да содржат до 300 калории и повеќе од 30 грама шеќер – што е количина што не треба да ја консумираме во првите неколку минути по будењето.

Многу нутриционисти предупредуваат дека ваквите пијалоци предизвикуваат зголемено лачење на инсулин и може да придонесат за развој на инсулинска резистенција на долг рок. Наместо тоа, се препорачува да се пие утринско кафе без засладувачи или со минимална количина млеко – за да има навистина стимулирачки ефект, а да не биде штетно за нивото на шеќер во крвта и целокупното здравје.

The post Два вида пијалоци што треба да ги избегнуваме наутро бидејќи го зголемуваат шеќерот и предизвикуваат воспаление appeared first on Локално.

Можно е и ова да ти се допаѓа