Новото истражување покажа дека редовното консумирање маслиново масло го намалува ризикот од Алцхајмерова болест.
Маслиновото масло се смета за една од оние здрави намирници кои треба почесто да се конзумираат, а неодамна се покажа дека оваа храна може да помогне да се намали ризикот од Алцхајмерова болест.
Дури и замена на мала лажица масло со маргарин или мајонез ја намалува смртноста од деменција за осум проценти.
Американската студија следела 92.383 возрасни лица, со просечна возраст од 56,4 години, во текот на 28 години. На секои четири години ги прашувале колку и колку често јадат маслиново масло.
Резултатите биле исти без оглед на исхраната и генетиката на другите луѓе. Покрај севкупното намалување на ризикот, студијата исто така покажа дека оваа поврзаност е позначајна кај жените отколку кај мажите.
Маслиновото масло им користи на луѓето поради неговите антиоксидантни и антиинфламаторни својства.
Понекогаш се нарекува течно злато. Маслиновото масло е мононезаситено и полно со антиоксиданси и други здрави соединенија кои не можат да се најдат во животинските или преработените масти.
Истражувањата сугерираат дека оние кои ја менуваат исхраната ќе уживаат и долга листа на здравствени придобивки, пишува Sun.