Со доаѓањето на зимските месеци се зголеми и бројот на вирусни патогени според Центрите за контрола и превенција на болести (CDC).
Јасно е дека сега е време да започнете да ја градите одбраната на вашето тело. Здравиот имунолошки систем зависи од многу работи, вклучувајќи квалитетен сон, хигиена, управување со стресот и добро балансирана исхрана. До 80% од имуните клетки на телото се наоѓаат во цревата, а експертите сè повеќе сфаќаат дека она што го јадете влијае на уникатната мешавина на пријателски бактерии во гастроинтестиналниот тракт познат како микробиом, кој влијае на целокупниот имунитет.
Па, каква храна треба да додадеме на нашето тело?
Лук
Лукот има антиинфламаторни својства кои го зајакнуваат имунитетот и работат на регулирање на одредени хемикалии во имунолошкиот систем одговорни за борба против вируси и бактерии, а исто така ги таргетираат воспалителните клетки.
Ако сакате ефект на лук, но без залак суров лук ако не ви се допаѓа, исечкајте го и оставете го да отстои 10-15 минути пред да готвите.
Ѓумбирот
Како и лукот, овој корен има антивирусни и антибактериски својства и може да биде особено добар во ублажување или смирување на болки во грлото. Ѓумбирот содржи гинџероли, соединенија кои делуваат како антиинфламаторно.
Семки од сончоглед
Тој е моќен извор на витамин Е и неколку минерали поврзани со имунитетот. Недостатокот на адекватен витамин Е е поврзан со намалена активност на белите крвни зрнца, кои нормално го спречуваат ширењето на инвазивните вируси. Семките од сончоглед содржат и магнезиум, а намалувањето на тој минерал е поврзано со намалена активност на имунолошките клетки, зголемен оксидативен стрес и зголемено воспаление, пишува Huff Post.
Лосос или друга риба
Повеќето луѓе се борат да добијат доволно витамин Д, особено во постудените месеци. Во зима, малку витамин Д се произведува во кожата бидејќи аголот на сонцето е премногу низок. Истражувачите од Харвард открија дека луѓето со ниски нивоа на оваа хранлива материја имаат околу 40% поголема веројатност да имаат неодамнешна респираторна инфекција во споредба со луѓето кои имале многу витамин Д. Ова може да биде затоа што витаминот Д предизвикува производство на антимикробни соединенија кои можат да помогнат во неутрализирање активноста на инфективни агенси, вклучувајќи го и вирусот на грип. Лососот е еден од најдобрите извори на оваа хранлива материја.
Фото: Архива
The post Намирници кои позитивно влијаат на ИМУНИТЕТОТ: Тие се особено важни за време на сезоната на настинки и грип appeared first on ekran.