Почеток МАГАЗИН - ЗАНИМЛИВОСТИЗабава Неколку трикови за да избегнете солзи додека сечете кромид

Неколку трикови за да избегнете солзи додека сечете кромид

vecer.press
0 коментари
A+A-
Ресетирај

Многумина често се соочуваат со непријатни солзи додека сечат кромид, кои го попречуваат процесот на подготовка на храната. Овие солзи се резултат на ослободување на сулфоксиди, амино киселини кои ги иритираат очите.

Иако кромидот е клучна состојка во многу јадења, постојат неколку докажани трикови кои можат да помогнат да се намали оваа непријатна појава.

Солзите повеќе нема да бидат проблем при сечењето кромид благодарение на овие испробани трикови. Постојат начини да се ублажи ова.

  1. Замрзнување кромид

Излупениот кромид ставете го во замрзнувач и извадете го кога треба да го исечете. Ова ќе ви помогне да избегнете солзи.

  1. Потопување во ладна вода

Ладна водена бања го забавува ослободувањето на хемикалиите од кромидот, што може да ја намали иритацијата, но не е толку ефикасно како замрзнувањето.

  1. Употреба на остар нож

Користењето на многу остар нож го намалува оштетувањето на структурата на лакот, што ослободува помалку амино киселини и го намалува кинењето, пишува Американската академија за офталмологија.

Можно е и ова да ти се допаѓа

2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by infobiro