Јадењето помфрит само три пати неделно е поврзано со 20 проценти поголема шанса за развој на дијабетес тип 2
Спротивно на тоа, јадењето иста количина компири подготвени на други начини – варени, печени или пасирани – не покажа значително зголемување на ризикот од дијабетес.
Студијата, исто така, откри дека замената на кој било вид компир со интегрални житарки е поврзана со помал ризик од дијабетес тип 2, додека неговата замена со бел ориз е поврзана со поголем ризик.
Компирите обезбедуваат корисни хранливи материи како што се:
* влакна
* витамин Ц
* магнезиум
Сепак, компирите се богати со скроб, што им дава висок гликемиски индекс. Ова е поврзано со поголема веројатност за развој на дијабетес тип 2.
Досега, студиите не испитале како методите на готвење или специфичните намирници што компирите ги заменуваат во исхраната можат да влијаат на нивното целокупно влијание врз здравјето.
Влијанието на методите за подготовка на компири врз дијабетесот
За да го истражат ова, истражувачите анализирале како различните начини на подготовка на компири – варени, печени или пасирани, во споредба со помфритот – се поврзани со ризикот од дијабетес тип 2.
Тие, исто така, ги проучувале ефектите од замена на компири со други намирници богати со јаглехидрати, вклучувајќи интегрални житарки и ориз.
Анализата користела податоци од повеќе од 205.000 здравствени работници од САД кои учествувале во три големи студии помеѓу 1984 и 2021 година. Сите учесници не имале дијабетес, срцеви заболувања и рак на почетокот и пополнувале детални прашалници за исхрана на секои четири години.
Зголемен ризик од помфрит, но не и од други компири
Во текот на речиси 40 години следење, кај 22.299 лица е дијагностициран дијабетес тип 2.
По прилагодувањето на начинот на живот и факторите на исхраната поврзани со ризикот од дијабетес, истражувачите откриле дека за:
* на секои три неделни порции компири, стапката на дијабетес тип 2 се зголемила за 5 проценти
* за секои три неделни порции помфрит, стапката се зголемила за 20 проценти
Сепак, сличниот внес на печени, варени или пире од компири не беше поврзан со значително зголемен ризик:
* заменувањето на три неделни порции компири со интегрални житарки ја намали стапката на дијабетес тип 2 за 8 проценти.
* заменувањето на печени, варени или пире од компири со интегрални житарки ја намали стапката за 4 проценти
* заменувањето на помфрит ја намали стапката за 19 проценти.
Заменувањето на белиот ориз го зголемува ризикот
Спротивно на тоа, кога компирите – печени, варени или пире – беа заменети со белиот ориз, тоа беше поврзано со зголемен ризик од дијабетес тип 2.
Ова е опсервациска студија, така што не можат да се извлечат цврсти заклучоци за причината и последицата, а истражувачите не можат да ја исклучат можноста дека други неизмерени фактори можеле да влијаат на нивните резултати.
„Нашите наоди истакнуваат дека поврзаноста помеѓу внесот на компири и ризикот од дијабетес тип 2 зависи од специфичната храна што се користи како замена. Наодите се исто така во согласност со тековните препораки за исхрана, кои го промовираат вклучувањето на интегрални житарки како дел од здравата исхрана за превенција на дијабетес тип 2“, заклучуваат истражувачите.
Тие исто така наведуваат дека со нивното релативно ниско влијание врз животната средина и здравјето, печените, варените или пире компири можат да бидат дел од здрава и одржлива исхрана, иако интегралните житарки треба да останат приоритет.
The post Ова јадење со компири најмногу го зголемува ризикот од дијабетес appeared first on Локално.