Почеток МАГАЗИН - ЗАНИМЛИВОСТИОвие намирници никогаш не треба да ги загревате во микробранова печка

Овие намирници никогаш не треба да ги загревате во микробранова печка

Локално мк
0 коментари
A+A-
Ресетирај

Постојат одредени намирници што не треба да ги ставате во микробранова печка од здравствени причини, кујнски неред или дури и експлозии, а листата вклучува грозје, цели јајца, моркови и преработено месо.

За да ги избегнете овие катастрофи и здравствени проблеми, најдобро е да проверите сè што ставате во микробрановата печка за да бидете сигурни дека сè е целосно безбедно за загревање.

Овие пет намирници никогаш не треба да се загреваат во микробранова печка:

Грозје

Можете да грицкате ова вкусно овошје, да го замрзнете како ладна ужина или да уживате во вино, но не смее да се става во микробранова печка. Неверојатна реакција се јавува кога грозјето се загрева во микробранова печка. Ова е особено случај кога грозјето е преполовено, но кората е сè уште залепена. Што се случува? Се создава плазма, која изгледа како мини пламен.

Цели сирови јајца

Докажано е дека целите сирови јајца експлодираат кога се загреваат во микробранова печка, потенцијално дури и експлодираат во устата откако ќе ги гризете. Затоа, погрижете се да ги загревате јајцата само ако сакате да уживате во остатоците за појадок.

Преработено месо

Кога се изложени на микробраново зрачење, преработеното месо формира производи за оксидација на холестерол, за кои е докажано дека се поштетни од типичниот холестерол сам по себе и имаат поголема веројатност да доведат до развој на атеросклероза (натрупување на плаки што може да доведе до стврднување на артериите) и коронарна срцева болест (CHD).

Морков

Не треба да ставате моркови во микробранова печка, може да се појават искри во микробрановата поради реакцијата на микробрановата со метални материјали. Морковите може да содржат минерали од почвата што можат да ја предизвикаат оваа искра. Истото важи и за хот-договите. Кај хот-договите, искри може да се појават поради нерамномерна мешавина од сол и адитиви.

Сосови

Исто како и со водата, жешките точки можат да се сместат под површината на сосовите во микробранова печка, кои кога ќе се „пукнат“ можат да предизвикаат лутиот сос да лета насекаде. Значи, тоа е и опасно и нечисто.

The post Овие намирници никогаш не треба да ги загревате во микробранова печка appeared first on Локално.

Можно е и ова да ти се допаѓа