Шведските научници докажаа дека инсектите, фунгицидите и регулаторите за раст на растенијата можат да се акумулираат во телата на децата и возрасните. Меѓутоа, ако не консумираме храна загадена со пестициди само две недели, нивото на овие токсини во нашето тело паѓа на нула.
Еве зошто е важно да се избегнува храна третирана со пестициди
Документите од 2008 година наведуваат дека голем број на пестициди се сметаат за невротоксанти кои можат да влијаат на мозокот на цицачите и луѓето. Истражувањата покажаа дека постои силна врска помеѓу изложеноста на пестициди и Паркинсоновата болест – хронично и прогресивно нарушување на движењето.
Извештајот од 2011 година покажа дека глифосатот е помеѓу 60% и 100% од причината за загадувањето на воздухот. Во Европа, над 40% од подземните води се позитивни на глифосат, а Германците овој пестицид го пронашле во човечка урина. Глифосат е пронајден во човечката крв, па дури и во мајчиното млеко.
Децата се поподложни на токсини од возрасните
Американската академија за педијатрија предупреди дека изложеноста на пестициди на рана возраст е поврзана со рак во детството, намалена когнитивна функција и проблеми во однесувањето.
Истражувањата покажаа дека децата од предучилишна возраст изложени на пестициди имаат помала издржливост, послаба координација на очите и послаба краткорочна меморија од децата кои не биле изложени на исто ниво на токсини.
За да го намалите ризикот од овие болести, се препорачува да избегнувате купување на овие зеленчуци, освен ако не се органски или се одгледуваат во вашата градина:
- Целер
- Спанаќ
- Домати
- Шери домати
- Краставица
- Пиперка бабура