Почеток МАГАЗИН - ЗАНИМЛИВОСТИЧоколадна торта со мелени бадеми

Чоколадна торта со мелени бадеми

Курир
0 коментари
A+A-
Ресетирај

Чоколадната торта е првиот избор за родендени кога сакате да играте на сигурно – повеќето деца ги сакаат чоколадните торти без јаткасти плодови.
А со неколку мелени бадеми во кората, кои се неутрални по вкус, ќе ја направат кората помека и посочна.

ЧОКОЛАДНА ТОРТА

Кора (x 2):

6 белки
прстофат сол
3 лажици шеќер
6 жолчки
3 лажици брашно
2 лажици какао
2 лажици мелени сурови бадеми
110 мл масло

Фил:
1 л млеко
4 лажици шеќер
4 кесички чоколаден пудинг (4×40 гр)
125 г чоколадо за готвење
4 лажици мелени лешници
250 г путер (или маргарин)
400 г намаз од нугат (Нутела)

Глазура од ганаш:
150 г темно чоколадо
150 мл слатка павлака

Испечете две кори од 6 јајца:
Изматете ги белките со сол и шеќер додека не станат цврсти. Додадете ги жолчките и маслото. Потоа рачно измешајте го просеаното брашно, какаото и мелените лешници. Истурете ја смесата во кружен калап (26 см) чие дно е обложено со намастена хартија за печење.

Печете во претходно загреана рерна на 180 степени околу 10-15 минути.
Измешајте ги состојките за втората кора на ист начин, а кога ќе ја извадите испечената прва кора, заедно со хартијата на која е печена, ставете чиста хартија за печење во истиот плех и испечете ја втората кора.
Оставете ги корите целосно да се изладат и дури потоа исечете ги на половина попречно, така што ќе добиете четири тенки кори.

Подготовка на филот:
Во длабок сад истурете 800 мл млеко и шеќер. Растворете го прашокот за пудинг во преостанатото млеко. Кога млекото ќе зоврие, додадете го изматениот пудинг и гответе, мешајќи постојано, додека не се згусне. Додадете го топлото чоколадо, скршено на коцки, и мешајте додека не се растопи.
Кога филот ќе се олади, додадете го изматениот путер и измешајте, потоа додадете го намазот за нугат и мелените лешници во филот и добро измешајте.

Склопување на тортата:
Ставете ја првата кора на чинија, ставете го прстенот за торта и наполнете ја со крем, кој е доволен за да ги покрие сите четири кори и целосно да ја покрие целата торта. Истурете дел од кремот во шприц за украсување торта.
За газурата, загрејте го чоколадото и кремот додека не се стопат и прелијте го врз тортата. Декорирајте со остатокот од кремот, наросете со лешници и добро изладете.

Можно е и ова да ти се допаѓа