Мандарините содржат хранливи материи кои помагаат раните да зараснат побрзо и нè прават поотпорни на настинки, но има и некои изненадувачки придобивки за срцето и контролата на тежината.
Мандарините не се само меѓу највкусните цитрусни овошја, туку содржат и многу хранливи материи и витамини корисни за превенција и закрепнување од болести. Влијанието врз имунитетот и неговото подобрување е важно не само за настинки и отпорност на вируси, туку и за спречување на развој на сериозни болести.
Кои хранливи материи ги содржат мандарините?
Мандарина со средна големина (88 грама) ги содржи и следниве хранливи материи:
– јаглехидрати (11,7 г)
– вкупни шеќери (9,33 г)
– калциум (32,6 мг)
– фолна киселина (14,1 мцг)
– бета каротен (136 мцг)
– голема количина на влакна
Мандарините содржат и бројни други активни соединенија кои можат да бидат корисни за нашето здравје доколку ги консумираме секојдневно во умерени количини, првенствено витамин Ц, Е и Б12.
Витамин Ц во мандарините: количина и придобивки
Цитрусните овошја се одличен извор на витамин Ц. Мандарината со средна големина обезбедува 31 отсто од дневната потреба на возрасна жена за витамин Ц и 27 отсто од потребата на мажот. Бидејќи термичката обработка го уништува витаминот Ц, најдобриот начин да ги искористите максималните придобивки од хранливите витамини од мандарините е да ги јадете сирови.
Некои категории на луѓе може да бидат изложени на поголем ризик од недостаток на витамин Ц (пушачи, луѓе со мала апсорпција…). Пациентите со чувствителни црева треба да го проверат ефектот на цитрусот врз нивната цревна флора и да се консултираат со лекар пред секојдневно консумирање.
Мандарините и другите агруми имаат широк спектар на ефекти. Повеќекратните студии потврдија дека фитохемикалиите и активните соединенија во цитрусот ги имаат следните корисни здравствени својства:
– антиоксиданси
– антиинфламаторни
– антиканцерогени
– невропротективни
– кардиоваскуларна заштита
Во истата студија, научниците забележаа широка употреба во некои земји (Азија, вклучувајќи ги Кина, Јапонија и Кореја) за следните состојби:
– варење
– кашлица
– воспалителни состојби на кожата
– болка во мускулите
– висок крвен притисок
Ова се најзначајните здравствени придобивки поради кои треба да консумирате мандарини:
1. Мандарините нудат богатство од антиоксиданси
Покрај значителното ниво на витамин Ц во обезбедувањето на дневната количина на овој витамин, тие содржат и антиоксиданси како бета-каротен, лутеин и зеаксантин. Споменатите каротеноиди помагаат за здравјето на очите и кожата.
2. Поддржете го растот на косата поради витаминот Б
Мандарините се богати и со витамини Е и Б, кои се од витално значење за цврстината и отпорноста на косата. Ако на маската или регенераторот за коса додадеме малку исцеден сок од мандарина, ќе го подобриме нејзиниот сјај и издржливост.
3. Помагаат при слабеење и контрола на тежината
Ова овошје е полно со влакна, кои ни овозможуваат подолго да се чувствуваме сити и влијае на функционалноста на дигестивниот систем. И двете придонесуваат за одржување и подобра контрола на телесната тежина. Мандарините се исто така добра идеја поради нивната висока содржина на вода.
4. Здрави коски
Магнезиумот, калциумот и фосфорот кои се наоѓаат во мандарини придонесуваат за здравјето на коските, косата и ноктите. Ова е особено важно за жените во менопауза и со остеопороза.
5. Подобра контрола на крвниот притисок
Редовното консумирање мандарини во умерени количини може да помогне во контролата на крвниот притисок. Влакната, калиумот и антиоксидансите во овошјето го одржуваат непречениот проток на крв и помагаат во нормализирање на крвниот притисок.
6. Мандарини и добар холестерол
Пектинот, кој го содржат мандарините, спречува лошиот холестерол да се апсорбира во цревата и да се задржи таму. На овој начин, предност добива добриот холестерол што го добиваме од храната.
7. Стабилност на имунолошкиот систем и превенција од опасни болести
Мандарините содржат хранливи материи кои помагаат во заздравувањето на раните и спречуваат настинки, но и го поддржуваат нервниот систем и грчењето на мускулите. Има сѐ повеќе и повеќе студии кои го испитуваат влијанието на агрумите и мандарините врз превенцијата од малигни заболувања. Резултатите се охрабрувачки бидејќи супстанциите како лимонен покажуваат одредени својства во спречувањето на развојот на рак на црниот дроб или дојката.
The post Мандарините се ризница на витамини Ц, Е и Б appeared first on Република.