Морковите се крцкави, вкусни, многу хранливи и имаат бројни здравствени придобивки. Истражувањата покажуваат дека само 3 моркови ви даваат енергија да одите 4,5 километри.
Морковите прво се користеле како лек, а не како храна. И’ денес се користи насекаде низ светот и е многу популарна намирница, веројатно поради веќе споменатата висока хранлива вредност, едноставноста во нејзината обработка и подготовка, како и можноста за чување неколку месеци.
Здравствените придобивки од морковите се:
Поддржува дигестивно здравје
Морковите се богати со влакна, кои помагаат да се спречи запек. Еден морков содржи околу 2 грама влакна или 8% од препорачаната дневна вредност. Јадењето моркови исто така може да ги подобри вашите цревни бактерии.
Може да го намали ризикот од рак
Храната богата со растителни влакна, како што е морковот, може да помогне во заштитата од рак на дебелото црево, бидејќи тие имаат позитивен ефект врз варењето. Покрај тоа, одредени антиоксиданси во морковите се покажало дека имаат антиканцерогени ефекти.
Го стабилизира нивото на шеќер во крвта
Морковите имаат низок гликемиски индекс (ГИ), што значи дека не предизвикуваат голем скок на шеќерот во крвта кога ги јадете. Содржината на влакна помага и во стабилизирање на нивото на шеќер во крвта.
Добро е за здравјето на срцето
Црвениот и портокаловиот морков се богати со ликопен, антиоксиданс кој го штити срцето. Морковите исто така може да ги намалат факторите на ризик од срцеви заболувања, како што се високиот крвен притисок и нивото на холестерол.
Ја штити кожата од УВ зрачење
Иако не е толку ефикасен како кремот за сончање, антиоксидансите бета-каротен и ликопен можат да помогнат да се заштити вашата кожа од оштетување предизвикано од УВ зраците.
Може позитивно да влијае на слабеењето
Морковите се нискокалорични и богати со влакна. Нивното консумирање го зголемува чувството на ситост, што може да го спречи прејадувањето и да помогне при слабеење.
The post ЕВЕ ЗОШТО ТРЕБА ДА ЈАДЕТЕ МОРКОВИ: Може позитивно да влијае на слабеењето и да го стабилизира нивото на шеќер во крвта appeared first on ekran.