Наполитанките се омилен старомоден десерт кој покрај едноставноста и препознатливиот вкус е многу евтин, а многу одговара за празнични трпези.
Старомодните рецепти одбележаа многу детства, предизвикувајќи спомени на слатки како ореви, руски капи и други деликатеси кои бабите со љубов ги подготвуваа. Меѓу нив, наполитанките секогаш се истакнувале како омилен десерт.
Овие деликатеси се исклучително достапни – состојките се преевтини, а резултатот е богат вкус кој освојува генерации. Токму затоа обландите се совршени колачи за празнична трпеза бидејќи состојките се евтини, а количината е доволно богата за да ги задоволи сите гости.
Состојки:
1 литар млеко (110 денари)
800 гр шеќер (100 рубли)
30 g маргарин (15 rsd)
1 нафора (150 рубли)
Подготовка:
Варете шеќер во млеко. Потребно е долго време за готвење, додека дел од млекото не зоврие и стане погусто, па тргнете го од оган и додадете маргарин. Измешајте и оставете малку да се стегне. Ако сакате, можете да додадете мелени бисквити или ореви, со тоа што потоа можете да оставите и малку потенок фил, бидејќи бисквитите ќе му дадат дополнителна густина.
Кога ќе се излади, филувајте по една обланда и потоа ставете ја во крпа и ставете ја во фрижидер да се стегне. Се сече на коцки или ромбоиди и се сервира.
Оваа добро позната торта нема да ве изневери бидејќи тешко дека има личност која не ја сака.