Доктор открива која група луѓе не треба да го прескокнуваат појадокот.
Во својот пост на Инстаграм, ендокринологот д-р Луиза Напиорковска јасно напишала зошто постојаното прескокнување на појадокот може да биде штетно за нашето тело.
— Недостатокот на појадок доведува до зголемување на нивото на инсулин и инсулинска резистенција, што предизвикува акумулација на масно ткиво околу желудникот и абдоминална дебелина. Исто така, високите концентрации на инсулин можат негативно да влијаат на концентрацијата и вниманието – се вели во соопштението на докторот.
Во 2015 година, во списанието Diabetes Care беше објавена студија, во која се наведува дека луѓето со дијабетес тип 2 можат да имаат сериозни проблеми со своето здравје ако го прескокнат појадокот бидејќи тоа може да доведе до зголемување на гликозата во текот на денот.
View this post on Instagram
Проф. Данијела Јакубовиќ од Универзитетот во Тел Авив нагласила, за Life Line Screening, зошто прескокнувањето на појадокот е уште поопасно.
— Можеме да претпоставиме дека прескокнувањето на појадокот кај дијабетичарите не е здраво, но бевме изненадени колку метаболизмот на гликозата се влошил кај пациентите само затоа што не јаделе — рекла Данијела, која додала дека кај пациенти со дијабетес тип 2, прескокнувањето на појадокот доведува до влошување на функцијата на бета клетките и зголемување на нивото на гликоза во крвта.
Фото: Принтскрин/Instagram
The post Оваа група луѓе никогаш не смее да го прескокнува појадокот, вели доктор: Шеќерот во крвта ќе почне да скока со молскавична брзина appeared first on ekran.