Рижото со тиквички

Курир
0 коментари
A+A-
Ресетирај

Рижото е високо рангирано, а кога се комбинира со тиквички, неговата популарност може само да се зголеми.

Состојки:

500 грама тиквички
2 лажици маслиново масло
50 грама кромид
1 чешне лук
160 грама ориз
50 мл бело вино
сол
Црн бибер
50 мл павлака за готвење
1-2 лажички сув зачин

Подготовка:

Измијте ги и изрендајте ги тиквичките. Во голема тава пржете го ситно исецканиот кромид во загреано маслиново масло. Додадете го згмечениот лук и оризот. Пржете кратко, додадете ги тиквичките мешајќи, прелијте го виното, а потоа малку вода. Зачинете со сол и наросете со мелен бибер. Крчкајте на тивок оган, повремено додавајќи вода (околу 400 мл). Кога оризот е речиси сварен, додадете ја павлаката за да добиете кремаста текстура. Додадете сув зачин за да го заокружите вкусот на јадењето.

Совет:
Наместо павлака за готвење, можете да додадете 1 лажица маскарпоне сирење.

Можно е и ова да ти се допаѓа