Кога прават домашен сладолед, луѓето се соочуваат со 10 клучни проблеми. Ако ги избегнете, секогаш ќе добивате кремасти и вкусни сладоледи.
Откако ќе ги прочитате сите десет совети, подгответе домашен сладолед од лубеница кој е ѕвезда на летото.
1. Формирање на ледени кристали
Кристалите од мраз се формираат кога молекулите на водата во смесата полека замрзнуваат, дозволувајќи поголеми кристали да растат. Решението е дека, ако користите машина за сладолед, садот на машината е целосно замрзнат.
Исто така, за да спречите формирање на кристали, користете стабилизатори како што се 1/4 лажичка желатин или пектин на 500 мл основа.
2. Сладоледот е тврд како камен
Ова се случува кога има премногу вода или нема доволно масти и шеќер за да се намали точката на замрзнување.
Решението е да се додадат 1-2 лажици алкохол (како вотка или рум) на 500 мл база за да се намали точката на замрзнување, или да се зголеми содржината на масти со користење на повеќе крем или жолчки од јајца, за да се создаде помека текстура.
3. Мек и премногу течен сладолед
Ова може да се должи на недоволно време на замрзнување, премногу шеќер или премногу алкохол во смесата.
Решението е основата да се олади на најмалку 4°C пред мешањето и машината за сладолед да се постави на соодветна температура за мешање. Доколку е потребно, намалете ја содржината на шеќер за 10-20%.
Згуснување
Ова се случува кога јајцата се загреваат пребрзо или на превисока температура, што предизвикува протеините нерамномерно згрутчување. Решението е да ја загреете смесата на тивок оган и постојано да мешате. Ако се згрутчи, брзо процедете ја смесата и веднаш ставете ја во фрижидер.
5. Безвкусен сладолед
Ако вашиот сладолед нема вкус, тоа може да биде поради ниски температури што можат да го намалат вкусот, или состојките можеби немале доволно време да се впијат.
The post Правите дома сладолед, но никако добро не ви успева – еве еден трик! appeared first on Локално.